Hádzaná: V Košiciach po 6 rokoch opäť pohárová Európa, Prešov chce potvrdiť

08.09.2006 Celý región

Bratislava 8. septembra (TASR) – Po slovenskej hádzanárskej premiére v novej sezóne pohárovej Európy v podaní vicemajstrov z Tatrana Prešov, ktorí v úv...
Bratislava 8. septembra (TASR) – Po slovenskej hádzanárskej premiére v novej sezóne pohárovej Európy v podaní vicemajstrov z Tatrana Prešov, ktorí v úvodnom dueli 1. kola Pohára EHF zdolali luxemburský HB Dudelange 41:29, odohrajú slovenské kluby ďalšie tri stretnutia. Prešovčanov čaká v sobotu o 19.30 odveta v Beneluxe, ktorá by mala byť už len formalitou a vo Všešportovom areáli v Košiciach absolvuje miestny 1. MHK oba zápasy 1. kola Pohára víťazov pohárov s moldavským PGU Tiraspol.

Bronzový tím minulej extraligovej sezóny pritom naposledy v európskych klubových súťažiach naposledy účinkoval pred dlhými šiestimi rokmi – doposiaľ posledným vystúpením ešte pod hlavičkou VSŽ bola 7. septembra 2000 prehra s rakúskym ATSV Innsbruck. \"Verím, že návrat do pohárovej Európy pritiahne viacej športových fanúšikov než extraliga, lebo všetci to budeme proti Tiraspolu určite potrebovať, \" vyhlásil tréner Gabriel Schmiedt, ktorého zverenci v stredajšej predohrávke 1. kola zdolali Hlohovec 29:25, no svojho kouča výkonom príliš nenadchli. \"Musím sa priznať, že zo stredajšieho zápasu som odchádzal so zmiešanými pocitmi. Hlavne v 1. polčase sme podali najmä v obrane veľmi slabučký výkon, čo nebola tá najlepšia pozvánka na víkendový európsky pohár. \" Schmiedta mrzí navyše aj skutočnosť, že hneď v úvode súboja s posledným družstvom minulej sezóny sa zranil druhý najlepší strelec uplynulého ročníka Martin Farkašovský, ktorý si podvrtol členok a proti moldavskému zástupcovi si určite nezahrá. \"O Tiraspole sa nám získavali informácie iba veľmi ťažko. Podľa pozývacieho listu na vstup do našej republiky vieme aspoň mená hráčov, z čoho sa dá vyčítať, že v kádri má Tiraspol piatich reprezentantov vrátane brankára. Najväčšia útočná sila spočíva v dvoch synoch trénera Covalciusa Igora a Alexeja a predpokladám, že sa budú na našej palubovke snažiť o typickú ruskú hádzanú, no múdrejší budem po ich piatkovom tréningu, \" dodal Schmiedt, ktorý verí, že Košičanov bude zaujímať dianie v PVP aj po nedeli. \"Naším ďalším súperom v prípade postupu bude turecký Besiktas Istanbul a verím, že už len meno tohto klubu je dostatočnou motiváciou pre hráčov v 1. kole, \" dodal košický kouč.
Prešovčania si na cestu do Luxemburska pribalili náskok 12 gólov, čo ich prakticky už pred odvetou posúva do 2. kola proti srbskému Jugopetrolu Železničar Niš. Nový hlavný tréner Tatrana Roman Lamač však nebol spokojný s vystúpením v 1. kole a hlavne so štartom do extraligy. V stredajšej predohrávke im v Bratislave mladý kolektív domáceho ŠKP pripravil nemilé prekvapenie v podobe prehry 29:31. \"Príprava bola pomerne kvalitná – hrali sme veľmi veľa zápasov dobrých a kvalitných a nebolo to také zlé. Bola v tom i herná pohoda i dynamika akcií. Teraz sme akoby v kŕči, trápime sa a hráči si neveria. Nevedia zobrať na seba zodpovednosť a alibisticky si posúvajú loptu a to je potom veľmi ťažké. \"
O postupe z 1. kola, ktorý pre Prešovčanov bude znamenať aj prémiu 100.000 korún od vedenia klubu však Lamač nepochybuje ani sekundu: \"Určite to nie je taký tím, ktorý by nás mohol zastaviť. Máme tu však aj zranenia niektorých hráčov a musíme sa psychicky dať dokopy. Úvod do sezóny nie je najlepší, no musíme s tým niečo robiť. \" S trénerom súhlasí aj nová posila práve z ŠKP, juniorský reprezentant Marek Mikéci: \"Máme na nich a v tomto prípade naozaj nie je čo riešiť. Tam si trúfame podať určite lepší výkon ako doma. Treba sa čo najskôr prebrať, podať ešte kvalitnejší výkon a poriadne sa do toho obuť. \"
 

Vyberte región